Koudeval

Een term in de verwarmingswereld die tegenwoordig, door het beter preserende isolatieglas, steeds iets minder speelt maar toch van groot belang is bij de aanwezigheid van significante glasoppervlakken in buitengevels.

Om een ruimte, waarin tevens grote glasgevels aanwezig zijn, goed en comfortabel mogelijk te kunnen verwarmen moet rekening worden gehouden met de invloed die de grote glasoppervlakken en de positie van radiatoren op deze ruimte hebben. Glasvlakken zijn koud en laten, de voor het glas aanwezige, lucht afkoelen. Dit wordt ervaren als een koude tocht die langs het glas naar beneden trekt en zo is ook de term "koudeval" ontstaan.

Hoe kan koudeval worden voorkomen of aangepakt? Er zijn diverse oplossingen om dit fenomeen op te lossen.

- De meest effectieve oplossing is het plaatsen van convectoren/ radiatoren op de juiste plaats, namelijk pal onder het koude glasoppervlak. Door de warmtewerking van de radiator wordt de koude lucht als het ware door de opstijgende warme lucht omhoog geduwd en is de koudeval niet meer voelbaar. Daarmee is direct het comfort verbeterd.

- Bij de wat hogere glaspartijen is het soms ook mogelijk de verwarmingsradiatoren op hogere posities voor het glas te plaatsten waardoor de koudeval wordt verminderd/ voorkomen. Dit heeft ook nog een ander praktisch voordeel, namelijk dat op vloerniveau de transparantie intact blijft, simpelweg doordat daar geen of kleinere radiatoren kunnen worden toegepast.

U ziet hierboven een schets met het jammerlijke resultaat wanneer een radiator op een verkeerde positie (bijv. tegen de wand die zich tegenover het 'koude" raam bevindt) wordt geplaatst.
Er gaat in beide gevallen net zoveel energie de ruimte in maar de beleving is totaal verschillend.
Koudeval en comfortverlies is zoals gezegd, een fenomeen om rekening mee te houden. Niemand wil immers voor het raam zitten en een koude tocht in zijn nek voelen.
Adviezen over dit fenomeen en meer kunt u bij ons inwinnen. Wij helpen u graag met praktische ideeën op weg.

Bel hiervoor met 050-2600248 of stuur een email en daag ons uit met uw vragen!